Yutkunma Güçlüğü ve Tedavisi Nasıldır?

Yutkunma güçlüğü, boğazda rahatsızlık hissi ve yutma isteği ile kendini gösterir. Bu durum, katı ve sıvı gıdaların yutulmasında zorluk yaratabilir. Uzun süre devam eden yutkunma güçlüğü, altta yatan sağlık sorunlarının belirtisi olabilir ve mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Yutkunma Güçlüğü ve Tedavisi Nasıldır?
27 Ağustos 2024

Yutkunma Güçlüğü


Yutkunma güçlüğü çekenler, sürekli tükürüğünü veya boğazda bir şey varmış gibi yutkunma isteği duyarlar. Yutkunma güçlüğü, katı ve sıvı gıdaların yutulmasında ciddi sorunlara neden olabilir. Sürekli geçmeyen uzun süreli bir öksürük ve boğazda kuruluk yaşayanların, grip ya da nezle dışında geçmeyen yutkunma güçlüğünde mutlaka bir doktora başvurması gereklidir. Yutkunma güçlüğünün altında yatan sebeplerin başlıca nedenlerinden biri gırtlak kanseri olabilir. Ancak her yutkunma güçlüğü kanser değildir. Yutkunma güçlüğünün birçok nedeni vardır. Yutkunma rahatsızlığının süresi, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. Sigara kullanımı, yetersiz sıvı alımı, yanlış beslenme ve bilinçsiz ilaç kullanımı gibi birçok faktör de yutkunma güçlüğüne yol açabilir.

Yutkunma Güçlüğüne Neden Olan Sebepler


Yutkunma güçlüğü ve yutma refleksi, birçok yapının görev aldığı, beyin ve çeşitli sinirlerin ve kasların sistemli olarak birlikte çalışmasını gerektiren bir harekettir. Yutkunma güçlüğü, grip ve nezle gibi rahatsızlıkların başında boğazda kuruluk ile bademcik enfeksiyonlarında şiddetli ağrı ile ortaya çıkar. Bu tür rahatsızlıklardan emin olmak için bir kulak burun boğaz uzmanına görünmek gereklidir. Uzmanın yapacağı muayeneden sonra ağız içindeki boğaz ve gırtlak bölgelerinde yutma güçlüğüne sebep olan hastalıklar, doktor tarafından bir endoskopi yardımı ile doğrudan görülerek teşhis koyulur. Bazen sinüzitten romatizmal hastalıklara, tükürük bezi taşlarından radyoterapiye bağlı mukoza sorunlarına kadar birçok bulgu verir. Yutkunma güçlüğü çekenlerin ağız ve dil kökünde iyi huylu veya kötü huylu tümörler görülebilir. Büyüyen bu tümörler, kişide sıvıları ve gıdaları yutarken güçlüğe yol açabilir. Bu çeşit tümörlerin teşhisi için patolojik incelemeler ve daha detaylı testler yapılır.

Yutkunma Güçlüğü ve Tedavisi


Yutkunma güçlüğü çeken hastaların tedavileri genelde antibiyotikler, ağız ve boğaz antiseptik gargara ve spreyler ile pastiller kullanılarak gerçekleştirilir. Dişlerin kesinlikle fırçalanması ve ağız temizliğinin ve bakımının mutlaka yapılması gereklidir. Ayrıca ağız içerisinde dili mutlaka bir çocuk fırçası ile fırçalamak ve ön dişlerin temizliğini gözden kaçırmamak önemlidir. Çünkü çocuk diş fırçası daha yumuşak olduğundan ağız içerisindeki mukozaya fazla zarar verilmemiş olur. Gırtlak kanserlerinde tümörlerin tedavisinde ise hasta gerekli görüldüğü zaman ameliyat edilir ve daha sonrasında radyoterapi ile ışın tedavisi uygulanır. Yutkunma güçlüğü çeken ve hiçbir tedaviye cevap vermeyen hastalarda genelde kemoterapiye başvurulur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Çilem öykü 11 Eylül 2024 Çarşamba

Yutkunma takıntısı yaşayan biri olarak, bazen boğazımdaki o rahatsız edici hissi geçirebilmek için sürekli yutkunma isteği duyuyorum. Ancak bu durum, gün içerisinde odaklanmamı zorlaştırıyor. Bunun altında yatan nedenleri öğrenmek ve çözüm bulmak için doktora gitmeli miyim?

Cevap yaz
soru
Kuntman 19 Nisan 2024 Cuma

Her hangi bir hastalığım bulunmamasına rağmen yutkunurken zorluk yaşıyorum. Bu durumun ortaya çıkma sebebi nedir acaba

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Tahsin

Merhaba, yutkunma zorluğu kronik bademcik rahatsızlığı, depresyon ve mide rahatsızlıkları ile alakalı olabilir. Doktorunuza muayene olarak öncelikle boğazınızın incelenmesi gerekir. Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap
Talut

Geçmiş olsun. Bazen stres, depresyon vb. psikolojik etkiler nedeniyle de yutkunma zorlukları yaşanabilir. Yine de mide ile ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenmek açısından bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririm.

Çok Okunanlar
Yutak Ne İşe Yarar?
Yutak Ne İşe Yarar?
Yutkunmak Orucu Bozar mı?
Yutkunmak Orucu Bozar mı?
Haber Bülteni
Güncel
Boğazda Balgam ve Yutkunma Zorluğu
Boğazda Balgam ve Yutkunma Zorluğu
Güncel
Boğaz Ağrısı Yutkunamama Nedenleri
Boğaz Ağrısı Yutkunamama Nedenleri