{ "title": "Yutkunma", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Yutkunma-16125.jpeg", "date": "19.01.2024 01:36:24", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Yutkunma, boğaz bölgesindeki kaslar sayesinde yaptığımız bir harekettir. Bu hareket ile ağız bölgesinden gelen yiyecek ve içeceklerin mide gönderilmesi sağlanmaktadır. Aynı zamanda ağız içerisindeki tükürük bezlerinin üretmiş olduğu tükürüğün refleks olarak yutulmasını sağlamaktadır. Yutkunma bu nedenler dışında kişinin heyecan yaşadığı dönemde de refleks olarak meydana gelmektedir.

Yutkunma nasıl meydana gelir?

Yutkunma gerçekleşmeden önce ağız içerisinde bulunan katı yiyeceklerin dişler ve tükürük ile yumuşatılması sağlanmaktadır. Hazır hale gelen besinler dil hareketi ile geriye yani yutağa gönderilir. Yutak boğazın arka bölgesinde yer alan ortalama 12 cm uzunluğunda koni şeklinde bir bölüm olmaktadır. Yumuşayarak yutağa gelen besinler bölgeye temas ettiği anda beyindeki yutma merkezi tarafından yutma refleksi başlamaktadır. Bu aşamada soluk borusunun girişi gırtlak kapağı ile kapatılmaktadır. Yutkunma esnasında yiyecekleri soluk borusuna kaçmaması için bu refleks gerçekleşmektedir. Bu aşamada yutakta başlayan kasılmalar dalgalar halinde gelen besinleri yemek borusuna doğru iter. Bu noktadan sonra da midedeki sindirim başlamaktadır. Ancak bu muazzam sistem bazen sıkıntı yaşayabilmektedir. Bölgede meydana gelen rahatsızlıklar yutkunma güçlüğü meydana getirebilmektedir.

Yutkunmayı zorlaştıran nedenler nelerdir?
Yutkunmayı zorlaştıran bu ya da başka nedenler uzun süre devam ediyor ve yutma ciddi manada zor hale gelmiş ise mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Altında yatan neden yapılan fiziki muayeneler ve görüntüleme yöntemleri ile ortaya çıkacaktır. Bu şekilde uygun tedavi yöntemi ile sağlıklı sürece geçiş yapılabilecektir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.
" } ] }