{ "title": "Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Yutkunma-Zorlugu-57313.jpg", "date": "21.01.2024 03:44:37", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Yutkunma Zorluğu; Yutkunma esnasında boğazda bir ağrı ve güçlük çekiyorsanız bu durum yutkunma zorluğu olarak tanımlanır. Yutkunma zorluğu bazı zamanlar katı gıdalar da bazı zamanlar sıvı gıdalar da olabilir. Yutkunma zorluğunun pek çok farklı nedeni vardır. Bu nedenler bilinmeli ve hemen müdahale edilmelidir, doktora danışılmalıdır. Yutkunma zorluğu yemek borusu kanserinin habercisi olabilir. Bu yüzden kesinlikle ihmal edilmemeli ve Uzman bir hekim ile teşhis, tanı ve tedavi süreçleri izlenmelidir.

Yutkunma Zorluğu Neden Olur?

Hastalığın teşhisi için oldukça önemlidir. Teşhis için bireyin şikâyetlerinin ne zamandan beri var olduğu ne tür gıdaları yutkunma da zorluk çektiği sorulur. Bunun dışında öksürük varlığı, ses kısıklığı, yutkunma sırasında kulakta ağrı olup olmadığı, yutkunma sırasında ağızda kötü koku olup olmadığı sorulur. Hastadan alınan cevaplara göre büyük oranda teşhis konulur.

Yutkunma Zorluğunun İnflamatuar Nedenleri; Enfeksiyonlar, boğazda kalan mekanik engeller, candida (Mantar enfeksiyonu çeşidi), gingivitis (Diş etlerinde iltihaplanma, sitomegalovirüs, herpes virüsü, farenjit (Boğaz iltihabı hastalığı), dişlerde apse oluşumu, frengi, ağızda yara, boğazda yara, ülser, varisella, zostes virüsü.

Yutkunma Zorluğunun Yemek Borusu ile Alakalı Nedenleri, Midede besinleri aşağı itememe durumuna sebep olan yemek borusu bozukluğu, yemek borusu iltihabı, yemek borusu daralması, yemek borusu spazmları, reflü hastalığı, alt yemek borusunda bulunan anormal halka (Schatzaki halkası).

Yutkunma Zorluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yutkunma zorluğu genel olarak kendi kendine evde tedavi edilebilen hastalıklar arasında yer alır. Yutkunma zorluğunun nedeni bunaltı ya da stres ise gevşeme teknikleri ile tedavi edilebilir. Uzun ve derin derin soluk alıp veriyorsanız bir kâğıt torbasının içine nefeslerini üfleyin. Bu anormal soluk alıp vermeyi durdurur.

Boğaz kuruluğundan kaynaklana yutkunma zorluğu var ise evdeki havanın kuru kalmasını sağlayın ve suyu bol bol tüketin. Yattığınız odanın havası devamlı nemli olsun ve her gün vücudunuza bol sıvı alın.

Mide ekşimesinden dolayı yutkunma zorluğu çekiyorsanız kilo vermelisiniz, sık sık ve azar azar yemek yemelisiniz. Kahve, sigara ve alkol tarzı besinlerden uzak durmalısınız. Reçete olmadan da satın alınabilen bir antasit alınabilir. Bunun yanında ağrı var ise hafifletmek içi bir bardak süt ya da bir parça ekmek tüketebilirsiniz. Yemek yedikten sonra öne doğru eğilmeyin, yüzükoyun uzanmayın ve yastık seviyenizi yükseltin.

Yutkunma zorluğu enfeksiyon kaynaklı ise antibiyotikler, ağız boğaz antiseptik gargara ve spreyleri, pastiller, vitaminler, dinlenme tedavi edicidir. Bu durumda dişlerin ve dilin ön kısmının fırçalanması tavsiye edilir. Dilin fırçalanması çocuk diş fırçaları (Yumuşak olanlar) ya da dil temizleme spatülleri kullanılarak yapılmalıdır. Dili diş fırçalar gibi fırçalamak dildeki mukoza tabakasına zarar verir.

Yutkunma zorluğu birkaç aydan daha uzun sürdü ise ve öksürük, ağrı şiddetinde artma, ses kısıklığı eşlik ediyorsa akla kanser gelir. Bunun için ayrıntılı birçok farklı test uygulanır. Testler sonucunda teşhis konulur. Bu gibi nedenlerden dolayı aksatmayın ve teşhis için kesinlikle alanında Uzman birisine danışın.
" } ] }