{ "title": "Yutkunma Güçlüğü", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Yutkunma-Guclugu-38855.jpg", "date": "19.01.2024 01:54:35", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Yutkunma güçlüğü çekenler sürekli tükürüğünü veya boğazda bir şey varmış gibi yutkunma isteği oluşur. Yutkunma güçlüğü katı ve sıvı gıdaların yutulmasında yaşanan ciddi sorunların yaşanmasına neden olur Sürekli geçmeyen uzun süreli bir öksürük ve boğazda kuruluk olanların grip nezle dışında geçmeyen yutkunma güçlüğünde mutlaka bir doktora başvurulması gerekir. Yutkunma güçlüğünün altında yatan sebeplerin başlıca nedenlerinden biri gırtlak kanser olabilir. Ancak her yutkunma güçlüğü kanser değildir. Fakat yutkunma güçlüğünün birçok nedeni vardır. Bu arada yutkunma rahatsızlığının süresi yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Bütün rahatsızlıklarda olduğu gibi sigara kullanımı ve vücuda yetersiz derecede sıvı alımı yanlış beslenme ve bilinçsiz ilaç kullanımı gibi birçok nedenden dolayı yutkunma güçlüğü oluşur.

Yutkunma güçlüğüne neden olan sebepler?

Yutkunma güçlüğü ve yutma refleksi pek çok yapının görev aldığı beyin ve çeşitli sinirlerin ve kasların sistemli olarak beraber çalışmasını gerektiren bir harekettir. Yutkunma güçlüğü grip nezle gibi rahatsızlığın başında boğazda kuruluk ile bademcik enfeksiyonlarında şiddetli ağrı ile olur. Bu tür rahatsızlıklardan emin olmak için bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz gerekir. Uzmanın yapacağı muayeneden sonra ağız içerisindeki boğaz ve gırtlak bölgelerinde yutma güçlüğüne sebep olan hastalıkları Doktor bir endoskopi yardımı ile doğrudan görerek teşhis koyar. Bazen sinüzitten tutunda romatizmal hastalıklara kadar tükürük bezi taşlarından radyoterapiye bağlı olarak mukoza sorunlarına kadar pek çok bulgu verir. Yutkunma güçlüğü çekenlerin ağız ve dil kökünde iyi huylu veya kötü huylu tümörler görülebilir. Büyüyen bu tümörler kişide sıvıları ve gıdaları yutkunurken güçlüğe yol açabilir. Bu çeşit tümörlerin teşhisi için patolojik incelemeler ve daha detaylı testler yapılır.

Yutkunma güçlüğü ve tedavisi nasıldır?

Yutkunma güçlüğü çeken hastaların tedavileri genelde antibiyotik ve ağız ve boğaz antiseptik gargara ve spreyler ile pastiller kullanılır. Dişlerin kesinlikle fırçalanması ve ağız temizliğinin ve bakımının mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca ağız içerisinde dili mutlaka bir çocuk fırçası ile fırçalanması ve ön dişlerin temizliği gözden kaçmamalıdır. Çünkü çocuk diş fırçası daha yumuşak olduğundan ağız içerisindeki mukozaya fazla zarar verilmemiş olur. Gırtlak kanserlerinde tümörlerinin tedavisinde hasta gerekli görüldüğü zaman ameliyat edilir ve daha sonrasında radyoterapi ile ışın tedavisi verilir. Yutkunma güçlüğü çeken ve hiçbir tedavilere cevap vermeyen hastalarda genelde kemoterapiye başvurulur.
" } ] }