{ "title": "Yutak İltihabı", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Yutak-Iltihabi-92818.jpg", "date": "20.01.2024 06:48:20", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Yutak iltihabı yutaktaki iltihaba bağlı olarak ortaya çıkar. Genelde burun boşluklarında ve gırtlaktaki enfeksiyonlarla kendini gösterir. Hastalığın gidişatına göre farenjit ve kronik şekillerden söz edilebilir. Burnun arka tarafında ve boğazın duvarında franks adı verilen boşlukta oluşan enfeksiyonlara farenjit denir. Yutak iltihabı genellikle solunum yolu enfeksiyonu sırasında ve bazı başka etkenlere bağlı olarak oluşabilmektedir. Yutak iltihabının şikâyetlerinden bazıları şunlardır. Boğaz ağrısı, ateş, boğazda yanma ve gerilme öksürük, batma hissi, boğazda kuruluk, yorgunluk, halsizlik yiyeceklere karşı hassasiyet burun akıntısı, nefeste ve ağızda kötü koku, yutma güçlüğü gibi belirtiler veren bir tür rahatsızlıktır.

Yutak iltihabı ve Faranjit tipleri nelerdir?

Yutak iltihabı farenjit ve kronik olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Faranjit genellikle 4-7 yaş arası çocuklarda daha çok görülür. Bu rahatsızlık yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösteren bir tür yutak iltihabıdır. Akut farenjit genellikle virüslerin sebep olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları ile seyreden ve boğaz ağrısı, ateş, yutma zorluğu gibi şikâyetlerle sebebiyet veren bir tür iltihaptır. Akut farenjit rahatsızlığının ölçüsüne göre antibiyotik tedavisi ile hasta kısa sürede iyileşir.

Yutak iltihabı ve kronik farenjit neden olur?

Kronik farenjit akut faranjitten ayrı olarak değerlendirilmesi gerekir. Kronik farenjit bazı irritan sebeplere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Örneğin hastanın ağzı açık uyuması alerjik gıdalar tüketmesi veya toksik maddelere uzun süre maruz kalması sigara kullanımı ya da klimaların sürekli açık bulunduğu alanlarda kişide burun eti problemleri çıkabilmektedir. Buna bağlı olarak çok sıcak ya da çok soğuk yiyecekler tüketmesi sonucunda boğazın arka tarafında sürekli yanma batma belirtileri ile seyreden duruma kronik farenjit yani yutak iltihabı denir.

Yutak iltihabının tanı ve tedavisi nasıldır?

Özellikle yutak iltihabı olan insanların sabah erken saatlerinde bu yukarıda saydığımız şikâyetleri daha yoğun hissedilir. İçilecek olan ılık bir içecek ile boğazda hissedilen bu tür şikâyetler biraz daha hafifler. Çünkü boğaz kuruduğu zaman şikâyetler artışa geçer. Akut faranjiti olan hastada İki günden sonra ses kısıklığı başlar ve genelde kişide ödem oluşur. Yutak iltihaplarında çoğu zaman bir tetkike gerek kalmadan doktorun bir çubuk yardımı ile boğaza bakarak hastalığın derecesine göre antibiyotik tedavisi başlatır.

Yutak iltihabı evde için neler yapılabilir?

Bir haftayı geçen yutak iltihabı rahatsızlığınız varsa mutlaka Uzman bir kulak burun boğaz doktoruna görünmenizde fayda vardır. Bu rahatsızlık hissi geçene kadar boğazı tahriş eden gıdalardan uzak durmanız gerekir. Örneğin gazlı ve asitli içecekleri, sigara, ekşi ve çok soğuk yiyeceklerden bir süre uzak durulması faydalı olacaktır. Hastaların kendilerine rahatsızlık veren şeyleri bularak ömür boyu bu hassasiyetle yaşamaları gerekir. Bu tür hastalara eczanelerde satılan gargaralar ile bir miktar rahatlama sağlanabilir. Yutak iltihabı kişiler ağız içerisini tuzlu su ile çalkalayarak farklı ve doğal bir alternatif deneyebilirler.
" } ] }