{ "title": "Yutak Görevi", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Yutak-Gorevi-71368.JPG", "date": "20.01.2024 13:19:31", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Yutak Görevi, bir adı da farinks olan Yutak ağız boşluğu ile yemek borusu arasında yer alan 12-14 cm uzunluğu olan, tüp şeklinde, kas ve mukozadan oluşmuş bir organdır. Üst bölümü kafatasının alt kısmında, alt bölümü ise altıncı boyun omuru hizasında bulunur. Yutak göreviniyerine getirebilmesi için konumlandığı yerde bağlantıda bulunduğu diğer uzuvlar ile ilişkili bir haldedir. Buna göre yutağın en üstteki kısmı, önünde bulunan burun boşluğu ile bağlantı halinde iken, alt ucu ise yemek borusuyla bağlantılıdır. Yutağın yemek borusuna bağlandığı bu kısım, sindirim kanalının en dar yeridir. Yutak organı yukarıdan aşağıya doğru Nazofarinks, Orofarinks ve Laringofarinks adı verilen toplam üç bölümden meydana gelir.

Yutak'ın bölümlerinden Nazofarinks adı verilen kısmının, önünde yer alan burun boşluğuyla burun arka delikleri aracılığıyla bağlantısı vardır. Yutağın hareketsiz olan tek yeri burasıdır. Orofarinks yan duvarlarına östaki kanalları açılır. Nazofarinksin alt kısmı damağın en arka bölümüdür.

Yutak Başlıca Görevleri: Yutma işlemi esnasında damağın bu kısmı yukarıya doğru hareketlenir, nazofarinksin alt kısmını kapatır. Burada yutak görevi gereği, ağızdan alınan ve yutulan besinlerin nazofarinkse ve oradan da burun boşluğuna kaçmasını önlemiş olur. Yutma işlemi esnasında besin maddeleri orofarinksten, laringofarinkse geçiş yapar. Fakat bu esnada yutakta ki lokmanın, laringofarinks boşluğu önünde yer alan gırtlak boşluğuna girmemesi gerekir. Yutak burada; yutma görevini yaparken, gırtlağın en üst kısmında yer alana epiglot isimli bir kapakçık gırtlağın girişini kapatıp, yutak tarafından yutulan lokmaların gırtlağa kaçmadan laringofarinkse buradan da yemek borusuna geçmesi sağlanır. Görüldüğü üzere yutak görevleri arasında hem solunum ve hem de yutma işlevinde hava ya da besin tanelerinin ilgili uzuvlara ulaşmalarına imkân veren ve bunu sağlayan bir geçit olma işlevleri bulunur. Bunların yanı sıra yutakta bulunana bademcikler sebebiyle vücudun mikroplara karşı savunma yapması da yutağın görevleri arasında önemli bir yer teşkil eder.
" } ] }