{ "title": "Yutak Borusu", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Yutak-Borusu-21516.jpg", "date": "21.01.2024 07:05:24", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Yutak Borusu, Yutağın tıp dalındaki adı farinkstir. Sindirim kanalının, ağız ve burun boşluğunun arkasında yer alan bölümdür. Yutakta gırtlak adını verdiğimiz bir yapı bulunur. Gırtlağın ve yutağın üzerini örten, çift yönlü çalışan epiglottis kapağı bulunur. Bu kapağın görevi yemek yediğimiz sırada yutkunma sonucu besinin soluk borusuna kaçmasını engeller.

Yutak borusu görevi; Alınan besinin yemek borusuna geçmesini sağlar. Hem sindirim sistemin de hem de solunum sisteminde görev alır. Yutak borusu ortala 50 cm uzunluğunda olan, tüp şeklinde kas yapıda olan ve en iç kısmı ise mukoza tabakasından meydana gelmiştir. M Mukoza tabakasının görevi yutağa kayganlık sağlayarak besinlerin kolaylıkla yemek borusuna geçmesini sağlar. Yutağın başlangıcı kafatasının alt kısmından başlayıp, sonlandığı yer ise 6. Boyun omuru hizasındadır. Yutağın en üst kısmı burun boşluğu ile bağlıdır. Alt kısmı ise yemek borusu ile devam eder. Ayrıca yutak insanlarda konuşmada da etkili bir yapıdır. Ağzımızdan aldığımız nefesin etkeni yutaktır.

Yutak Borusu 3 Kısımdan Oluşur; Yukarıdan aşağıya doğru.
Son yıllarda yutak borusunda kanser hastalığı fazlasıyla görülmeye başlandı. Yutak borusunda en iç kısmında bulunan mukoza tabakasının membranında meydana gelir. En büyük etkeni ise sigara ve alkol tüketimidir. Bu kanser erkeklerde daha sıktır ve yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artmaktadır. Belirtileri ise boğaz ağrısı, yanma, kilo kaybı, ses değişikliği, ses işitmede problemler, kulak ağrısı, koku alma bozukluğudur. Bu belirtiler yutak kanseri dışında boğaza ait, gırtlağa ait, nefes borusuna veya yemek borusuna ait rahatsızlığında belirtisi olabilir. Bu belirtiler birkaç haftadan fazla sürerse mutlaka doktora başvurunuz.
" } ] }