{ "title": "Reflüde Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Reflude-Yutkunma-Zorlugu-61681.jpg", "date": "19.01.2024 01:47:35", "author": "Peruze Duman", "article": [ { "article": "Reflüde yutkunma zorluğu, gastroözofageal reflü adı verilen hastalık nedeni ile boğazda takılma hissi ve yutma zorluğudur. Gastroenteroloji uzmanları tarafından değerlendirilmesi gereken bu önemli rahatsızlık birtakım tahlil ve tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Yemek borusuna yapılacak endoskopik testler ve mide mukozasına biyopsi yapılması ile yapılan incelemeler teşhise yönlendiren tetkiklerdir.

Reflüde yutkunma zorluğuberaberinde diğer belirtileri de getirir

Tüketilen gıdaların ve sıvıların boğazda takılma hissi, salyada artış, midedeki yiyeceklerin ağza gelmesi, boğazda ve göğüste rahatsızlık hissi, boğazda yanma, yutkunmada güçlük çekilmesi, ağrılı yutkunma, geğirme, hıçkırık, bulantı belirtileri en sık karşılaşılan reflü belirtilerdir.

En basit anlatımla yemek borusundaki kasılma bozuklukları olarak tanımlanabilecek olan veya mide asidinin yemek borusuna doğru geri kaçışı şeklinde özetlenebilecek olan gastroözofageal reflüde genellikle belirtiler yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır.

Reflüde yutkunma zorluğu, pek çok kasın birlikte çalışması sayesinde meydana gelen bir hareket olan yutkunmanın ağrılı ve tahriş edici hale gelmesidir. Ancak yaşanan bu sıkıntının sebepleri sorgulanmadan, uzmanlar tarafından belirlenmeden kesin bir yargıya varmamak gerekir. Çünkü bu rahatsızlığın reflüden başka birçok nedeni olabilir.

Reflüde yutkunma zorluğunu diğer unsurlardan kaynaklanan yutma zorluğu ile karıştırmamak gerekir. Zira soğuk algınlığına bağlı olarak da yutma zorluğu çekilebileceği gibi, aşırı sıcak besin ve içecek tüketiminde, baharatlı yiyeceklerin tüketiminde, sigara dumanı, polen, toz bulunan havanın solunması durumunda, aşırı kuru hava solumaktan dolayı, enfeksiyonel hastalıklardan dolayı, kansızlık, guatr veya tiroit bezi hastalıklarından dolayı ve daha pek çok nedenden dolayı da yutma zorluğu yaşanabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yaşanan yutma zorluğu sıkıntısının süresidir. 7-10 günden fazla süren bu sıkıntılı durumda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
" } ] }