{ "title": "Faranjit Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Faranjit-Yutkunma-Zorlugu-72846.jpg", "date": "21.01.2024 10:35:35", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Faranjit Yutkunma Zorluğu, farenjit boğaz bölgesinin iltihaplanması hastalığıdır. Hemen her birey az ya da çok farenjit hastalığına yakalanmaktadır. Faranjitin meydana geldiği farinks ağız ve burun boşluğunun arka tarafında bulunan bölüme denilmektedir. Faranjit hastalığı kişide mevcut olma süresine göre ikiye ayrılmaktadır. Eğer boğazda oluşan farenjit hastalığı yeni meydana gelmiş, ancak aşırı şiddetlere neden oluyorsa bu akut faranjittir. Uzun süreli olarak devam eden ve hastalık çok şiddetli derecelerde şikâyetlere yol açmıyorsa bu da kronik farenjit olarak tanımlanır. Farenjit hastalığı özellikle üst solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun parçası şeklinde görülmektedir. Faranjit hastalığının ortaya çıkmasının nedeni virüslerden kaynaklı olmaktadır. Bazen bakteriler farenjit hastalığına yol açabilmektedir. Faranjit hastalığı genellikle kişinin boğazında meydana gelen tahriş ve şişlikten dolayı yutkunmada zorluk çekilmektedir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak yemek, mide asidi kaçması, boğazın temizlenmesi refleksi, bademcik ve diş iltihaplanması ile geniz eti sebebi ile farenjit yutkunmada zorluk yaşanabilir.

Faranjit Yutkunma Zorluğu Dışında Hangi Belirtileri Gösterir, farenjit hastalığı boğaz ağrısı, en önemlisi yutkunmada zorluk çekmek, yanma, kuruluk, kaşınma hissi, öksürük, ateş gibi bazı belirtilere yol açmaktadır. Aynı zamanda baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, halsizlik, ses kısıklığı gibi şikâyetlerde meydana gelebilmektedir. Ayrıca farenjit yutkunma zorluğunda hem kızarıklık hem de şişlik ortaya çıkabilmektedir.

Faranjit Yutkunma Zorluğu Nasıl Tedavi Edilir, boğazdaki yutkunma zorluğunun düzelebilmesi için mutlaka kişinin antibiyotik kullanması gerekmektedir. Özellikle farenjit hastalığına neden olan virüslere bakteriler eklendiği zaman kullanılan antibiyotik özellikle iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Kullanılan antibiyotik boğazdaki şişliğin ve kızarıklığın geçmesine yardımcı olduğu için yutkunma zorluğu tamamen ortadan kalkmaktadır. Ancak antibiyotiğin yanında ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçların kullanılması çok önemlidir.
" } ] }