{ "title": "Boğaz İltihabı Yutkunma Zorluğu", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Bogaz-Iltihabi-Yutkunma-Zorlugu-26145.jpg", "date": "19.01.2024 21:48:18", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Boğaz iltihabı yutkunma zorluğu, boğaz iltihabı boğaz bölgesinin mikrobik iltihabıdır. Yutak borusu farinks veya bademcik bölgesindeki enfeksiyon boğaz iltihabını oluşturur. Yutak borusu ile dil kökü arasında bulunan kısım boğaz iltihabı yutkunma zorluğu oluşturur. Ayrıca bademcik dokularının iltihaplanması da aynı şekilde yutkunma güçlüğüne neden olur. Boğazımız çocuk çağımızdan itibaren, bakteri ve mikropların en sık ve kolay giriş yaptığı yerlerdir. Bundan dolayı boğaz iltihabı yutkunma güçlüğü çok sık yaşanan rahatsızlıkların başında gelir. Boğaz iltihabına bağlı yutkunma güçlüğünü oluşturan durumların başında enfeksiyonlar gelmektedir ve bu enfeksiyona sebep olan sıkıntı çoğunlukla viral kaynaklı bir enfeksiyondur. Bazıları ise bakteriyel kaynaklı enfeksiyonlar olup bunlardan en tehlike içereni beta virüsüdür.

Boğaz iltihabı yutkunma zorluğu sebepleri nelerdir?
Daha çok çocukluk çağları ve 65 yaş sonrasını hedef alan boğaz iltihabı immün sisteminin zayıf olması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Boğaz iltihabı sırasında oluşan yutkunma zorluğu enfeksiyonun başlıca şikâyetidir. Ayrıca lenf bezleri ve bademciklerde şişlik, boğazda oluşan kızarma akıntı, öksürük, iltihaplanmaya bağlı olarak boğaz yüzeyinde kabuklanma ve nefes darlığı diğer şikâyetler arasındadır.

Boğaz iltihabı yutkunma zorluğu ateş ile seyir ettiğinde gerçekten tehlikeli bir durumu işaret eder ve vakit geçirilmeden mutlaka Uzman bir doktora başvurulmalıdır. Her boğaz enfeksiyonu ve iltihaplanma durumunda beta virüsü olabileceği varsayılarak gerekli kontroller yapılmalıdır. Bu durumda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Çünkü tedavi edilmemiş beta virüsü varlığı kalp, eklem, böbrek ve beyine kalıcı zararlar verebilmektedir.

Boğaz iltihabı yutkunma zorluğu, ateş yanı sıra solunum güçlüğü oluşturmaya da başlamışsa ayrıca kişide baş ağrısı, döküntü, lenf bezlerinde şişme, kulak ağrısı, bulantı kusma, kas ve eklem ağrıları varsa mutlaka ciddi bir değerlendirme gerektirir.

Uzman hekim tarafından yapılan muayene bulguları durumu ortaya koysa da laboratuvar testleri ile teşhisin kesin olarak doğrulanması gerekir. Bu tür testler günümüzde oldukça hassas ve kısa sürede sonuç alınabilen testlerdir.

Boğaz iltihabı yutkunma zorluğu tedavisinde, ağrı kesici, ateş düşürücü, antibiyotik, burun spreyleri, ağız içi gargara ve kortizon içeren ilaçlar kullanılmaktadır.

Ev tedavisinde ise okaliptüs içeren pastiller, tuzlu su ile gargara, ılık bitki çayları, bol sıvı tüketimi ve karanfil işe yaramaktadır.

Boğaz iltihabı yutkunma zorluğu genellikle hijyene dikkat edilmemesi, havasız ortamlar ve hasta kişiler ile bir arada bulunma sonucu ortaya çıkmaktadır. Bundan dolayı el hijyeni son derece önemli olup, kişisel eşyaların başkaları ile paylaşılmamasına da özen gösterilmelidir.
" } ] }