{ "title": "Bebeklerde Yutkunma Güçlüğü", "image": "https://www.yutak.gen.tr/images/Bebeklerde-Yutkunma-Guclugu-38952.jpg", "date": "21.01.2024 16:01:22", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Bebeklerde yutkunma güçlüğü; bebeklerdeki bu olumsuz durum ciddi bir bir olgu olup hayati risk teşkil edebilir. Bebeklerdeki yutkunma güçlüklerinin birçok nedeni olabileceği gibi bunların başında doğmasal anomaliler ve tümöral olgular ilk nedenler arasındadır. Bebeklerde yutkunma güçlüğü solunumun baskılanmasına, gıda tüketiminin güçlüğüne, ağrıya neden olmaktadır.

Bebeklerde yutkunma güçlüğü neden olur?
Bebeklerde yutkunma güçlüğü doğumsal birtakım anomalilerden kaynaklı olabileceği gibi tümör, özofagus disfajileri, guatr gibi nedenlerden ötürü de oluşabilmektedir. Bebeklerde yutkunma güçlüğü ciddi bir problem olup bebeklerin gelişimini, beslenmesi olumsuz yönde etkilemektedir. Tümör, guatr gibi olgular bebeklerde yutkunma güçlüğünün yanında hayati riskte taşımaktadır.

Bebeklerde yutkunma güçlüğü belirtileri nelerdir?
Bebeklerde yutkunma güçlüğü yaşanması özellikle emzirmede isteksizlik, acıya bağlı olarak ağlama sıklıkla görülen olumsuzluklar arasındadır. Bebeklerde gelişim gerilir, gelişimin durması, aşırı kilo kaybı bebeklerde yutkunma güçlüğü yaşanmasının neticesi ortaya çıkmaktadır. Yenilen içilen gıdaların genze kaçması sonucu akciğer enfeksiyonların şekillenmesine sebebiyet vermektedir. Bebeklerdeki yutkunma güçlükleri, sebebiyetin şiddetine göre hayati risk teşkil edebilmektedir. Bu durum önemli olup, zaman kaybedilmeden çocuk aciline ya da konusunda Uzman kulak burun boğaz uzmanına muayene olunması önemlidir.
" } ] }